top of page

portfolio

Boer met kiespijn
Boer met Kiespijn

Voor Omroep Brabant maak ik met mijn onderzoekscollectief Spot On Stories samen met de Cutjongens de multimediale serie Boer Met Kiespijn.

Met de serie willen we de het nieuws rond de milieuregels in de agrarische sector een gezicht geven: wat betekent dit voor de boeren, voor de Brabanders? We vertellen het verhaal in verschillende vormen.

Ten eerste maakten we een serie van 12 korte videoportretten. Van varkensboeren en melkveehouders tot veeartsen en protesterende milieuactivisten - om zo de ontwikkelingen van alle kanten te belichten. Deze portretten zijn ieder tussen de 50.000 en 200.000 keer bekeken.

Ik werkte mee aan het onderzoek, deed productie en redactie voor de portretten, schreef de bijbehorende artikelen en regisseerde er twee. Een daarvan is deze, over boer Niek, die de boerderij van zijn vader wil gaan overnemen:

Ook produceerde ik voor deze serie een van de eerste journalistieke VR-films in Nederland. Op basis van interviews met tientallen boeren, maakten we van de rode draad uit hun verhalen een script.

 

Het idee van de virtual reality film was om kijkers even letterlijk in de schoenen van de boer te laten stappen. Je beleeft een dag op de boerderij vanuit het oogpunt van de boer en hoort ondertussen constant zijn malende gedachten. 

Voor deze productie bedacht ik het concept en deed ik de regie. De productie komt het beste tot haar recht als deze bekeken wordt in een (cardboard) VR-bril.

Eind 2020 publiceerden we ter afsluiting van dit project ook een Serious Game. Hierin krijg je als Brabantse boer allerlei dilemma's op je afgevuurd, en moet je ervoor zorgen dat je varkenshouderij toekomstbestendig wordt. Voor deze game bedacht ik de verschillende verhaallijnen en schreef ik het script samen met Beike Looijse.

Boer met Kiespijn de game.png
Voice

De afgelopen jaren ontwikkelde ik voor verschillende landelijke opdrachtgevers voice formats. Voor RTL Nieuws bedacht ik met Tom Jessen en Marjolein van der Aar het eerste originele 'smart speaker'-format voor een Nederlandse nieuwsupdate. Ik zorgde ervoor dat we de update ook via WhatsApp gingen distribueren. Tijdens het project waren er 200.000 playouts per maand.

Voor de EO maakte ik in 2019 een Action (een interactieve applicatie) voor de Google Assistent. De EO wilde iets maken waardoor mensen meer echte verbinding met elkaar zouden voelen.

 

De Action heet 'Echt gesprek', waarin Bert van Leeuwen via de Google Assistent een 'gespreksleider' wordt die suggesties doet voor vragen om met je partner of familie te bespreken.

Ik begeleidde het ontwikkelingsproces en samen met Hebert Codée en Andrew van Ingen bedacht ik het concept en schreef ik het script. Je kunt de applicatie zelf proberen via de Google Assistent app op je telefoon, of door tegen je Google Home te zeggen: 'OK Google, open Echt Gesprek'.

In 2020 ontwikkelde ik samen met Marjolein van der Aar de Mindful Minuut. Een dagelijkse mindfulness- of yoga oefening, die je tussen het andere nieuws door kunt laten afspelen op je smart speaker. Zeg "Ok Google, luister naar Mindful Minuut' of zoek 'm op als 'nieuwsbron' in de app om toe te voegen aan je dagelijkse nieuwsoverzicht.

De Mindful Minuut is ook te ontvangen via WhatsApp. Meer informatie hierover vind je op mindfulminuut.nl.

Voice
PI VUGHT
PI Vught

Ik experimenteer graag met interactieve vormen van storytelling. Voor Omroep Brabant maakte ik verschillende 'scrollytelling' producties. Daarin vertel je een verhaal door een combinatie van foto's, tekst, geluid en video. 

Deze twee gaan over zwaarst bewaakte afdelingen binnen de PI Vught. De eerste vertelt het verhaal van mensen die op de unit voor Zeer Intensieve Specialistische Zorg werken. Hier zitten de 6 gevaarlijkste tbs'ers van Nederland opgesloten.

De andere interactieve productie gaat over de EBI in Vught. Ter ere van hun 25 jaar bestaan, mochten we na een voortraject van 1,5 jaar een kijkje nemen in de zwaarst beveiligde inrichting van Nederland. 

Ik deed voor beide producties de research en productie en maakte de foto's en de interactieve verhalen. De video's zijn van verslaggever Willem-Jan Joachems.

Over 25 jaar EBI werd ook een mini-documentaire gemaakt, waarvoor ik de redactie en productie deed. Deze is uitgezonden op Omroep Brabant en is inmiddels op YouTube meer dan een miljoen keer bekeken.

Animaties

Voor De Telegraaf, Omroep Gelderland en Omroep Brabant maakte ik met Spot On Stories tijdens de eerste golf van de corona-crisis uitleganimaties. We legden de maatregelen en ontwikkelingen op een begrijpelijke manier uit, gebaseerd op journalistiek onderzoek.

Hiervoor deed ik de research, schreef ik het script en animeerde ik de filmpjes zelf in Vyond.

Schermafbeelding 2020-12-03 om 19.22.38.
Animaties
bottom of page