top of page

journalistiek
&
innovatie

schrijven over innovatie
Schrijven over innovatie

Ik schrijf over innovatie, tech en AI in de media en journalistiek. Daarvoor bezoek ik conferenties in binnen- en buitenland, doe ik verslag en interview ik interessante sprekers, innovatie experts en founders.

Ik doe onder andere verslag van South by Southwest in Austin (VS) en het International Journalism Festival in Perugia (Italië).

Dat doe ik onder andere voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, de RPO en de NPO.

 

tv-programma's
tv-programma's

Voor Omroep Brabant maakte ik samen met Cutjongens de docuserie Ministerie van Brabantse Zaken met Frank Lammers voor Brabant+, het VOD-platform van Omroep Brabant. 

In Het Ministerie van Brabantse Zaken maakt speciaal ministerieel afgezant Frank Lammers korte metten met grote Brabantse problemen als stikstof, droogte, drugs, wonen en ontkerkelijking. Frank pakt de zaken op zijn eigen onnavolgbare manier bij de hoorns en lost het op.

Ik deed format & creatie, redactie en een deel van de voormontages.

Voor Omroep West en Omroep Max maakte ik samen met Cutjongens de docuserie Merlijn over de Atlantikwall

Merlijn Passier wandelde met cameraman Florian Koch en mij in z'n kielzog van het noordelijkste puntje van Zuid-Holland naar Hoek van Holland. Op zoek naar sporen van de Atlantikwall: de verdedigingslinie die Hitler tijdens WOII liet bouwen. En die sporen zijn er niet alleen in de vorm van bunkers, maar ook als verhalen van de Zuid-Hollandse kustbewoners.

Maar: het is zeker niet alléén een programma over de oorlog. Want al wandelend kom je vanalles tegen: van een 80-jarige dame met een huiskamercafé in de Zilk tot een verzamelaar van gigantische scheepstoeters in een loods in ’s-Gravenzande. Van een bier brouwende broeder in Den Haag tot de bewoner van een voormalig nazi-gaarkeuken. Ik deed voor dit programma redactie en maakte de voormontages.

Boer met Kiespijn
boer met kiespijn

Voor Omroep Brabant maak ik met mijn onderzoekscollectief Spot On Stories samen met de Cutjongens de multimediale serie Boer Met Kiespijn.

Met de serie willen we de het nieuws rond de milieuregels in de agrarische sector een gezicht geven: wat betekent dit voor de boeren, voor de Brabanders? We vertellen het verhaal in verschillende vormen.

Ten eerste maakten we een serie van 12 korte videoportretten. Van varkensboeren en melkveehouders tot veeartsen en protesterende milieuactivisten - om zo de ontwikkelingen van alle kanten te belichten. Deze portretten zijn ieder tussen de 50.000 en 200.000 keer bekeken.

Ik werkte mee aan het onderzoek, deed productie en redactie voor de portretten, schreef de bijbehorende artikelen en regisseerde er twee. Een daarvan is deze, over boer Niek, die de boerderij van zijn vader wil gaan overnemen:

Ook produceerde ik voor deze serie een van de eerste journalistieke VR-films in Nederland. Op basis van interviews met tientallen boeren, maakten we van de rode draad uit hun verhalen een script.

 

Het idee van de virtual reality film was om kijkers even letterlijk in de schoenen van de boer te laten stappen. Je beleeft een dag op de boerderij vanuit het oogpunt van de boer en hoort ondertussen constant zijn malende gedachten. 

Voor deze productie bedacht ik het concept en deed ik de regie. De productie komt het beste tot haar recht als deze bekeken wordt in een (cardboard) VR-bril.

Eind 2020 publiceerden we ter afsluiting van dit project ook een Serious Game. Hierin krijg je als Brabantse boer allerlei dilemma's op je afgevuurd, en moet je ervoor zorgen dat je varkenshouderij toekomstbestendig wordt. Voor deze game bedacht ik de verschillende verhaallijnen en schreef ik het script samen met Beike Looijse.

De cover van Boer met Kiespijn - de narratieve game.
Voice

De afgelopen jaren ontwikkelde ik voor verschillende landelijke opdrachtgevers voice formats. Voor RTL Nieuws bedacht ik met Tom Jessen en Marjolein van der Aar het eerste originele 'smart speaker'-format voor een Nederlandse nieuwsupdate. Ik zorgde ervoor dat we de update ook via WhatsApp gingen distribueren. Tijdens het project waren er 200.000 playouts per maand.

Voor de EO maakte ik in 2019 een Action (een interactieve applicatie) voor de Google Assistent. De EO wilde iets maken waardoor mensen meer echte verbinding met elkaar zouden voelen.

 

De Action heet 'Echt gesprek', waarin Bert van Leeuwen via de Google Assistent een 'gespreksleider' wordt die suggesties doet voor vragen om met je partner of familie te bespreken.

Ik begeleidde het ontwikkelingsproces en samen met Hebert Codée en Andrew van Ingen bedacht ik het concept en schreef ik het script. Je kunt de applicatie zelf proberen via de Google Assistent app op je telefoon, of door tegen je Google Home te zeggen: 'OK Google, open Echt Gesprek'.

In 2020 ontwikkelde ik samen met Marjolein van der Aar de Mindful Minuut. Een dagelijkse mindfulness- of yoga oefening, die je tussen het andere nieuws door kunt laten afspelen op je smart speaker. Zeg "Ok Google, luister naar Mindful Minuut' of zoek 'm op als 'nieuwsbron' in de app om toe te voegen aan je dagelijkse nieuwsoverzicht.

De Mindful Minuut is ook te ontvangen via WhatsApp. Meer informatie hierover vind je op mindfulminuut.nl.

Voice
PI VUGHT
PI Vught

Ik experimenteer graag met interactieve vormen van storytelling. Voor Omroep Brabant maakte ik verschillende 'scrollytelling' producties. Daarin vertel je een verhaal door een combinatie van foto's, tekst, geluid en video. 

De producties gaan over de zwaarst bewaakte afdelingen binnen de PI Vught. De eerste vertelt het verhaal van mensen die op de unit voor Zeer Intensieve Specialistische Zorg werken. Hier zitten de 6 gevaarlijkste tbs'ers van Nederland opgesloten.

Handboeien op de ZISZ-afdeling in PI Vught.

De andere interactieve productie gaat over de EBI in Vught. Ter ere van hun 25 jaar bestaan, mochten we na een voortraject van 1,5 jaar een kijkje nemen in de zwaarst beveiligde inrichting van Nederland. 

Ik deed voor beide producties de research en productie en maakte de foto's en de interactieve verhalen. 

Een luik in een celdeur bij PI Vught.

Over 25 jaar EBI werd ook een mini-documentaire gemaakt, waarvoor ik de redactie en productie deed. Deze is uitgezonden op Omroep Brabant en werd op YouTube meer dan een miljoen keer bekeken.

 

De producties zijn in verband met de veiligheid inmiddels offline gehaald, maar nog wel lokaal beschikbaar. Neem contact met me op als je meer over deze producties wil weten.

Animaties

Voor De Telegraaf, Omroep Gelderland en Omroep Brabant maakte ik met Spot On Stories tijdens de eerste golf van de corona-crisis uitleganimaties. We legden de maatregelen en ontwikkelingen op een begrijpelijke manier uit, gebaseerd op journalistiek onderzoek.

Hiervoor deed ik de research, schreef ik het script en animeerde ik de filmpjes zelf in Vyond.

De thumbnail voor een uitleganimatie over corona.
Animaties
bottom of page